• Uutiset ja artikkelit

Miten valita hyvä pyöräkatos?

Julkaistu: 14.2.2023

Miten valita hyvä pyöräkatos? Ota selvää, mitkä viisi ominaisuutta pitäisi löytyä jokaisesta pyöräkatoksesta.

Hyvä pyöräkatos on pitkäikäinen, huoltovapaa, ympäristöystävällinen, ja siinä on riittävä kapasiteetti sekä tyylikäs ja toimiva design.

CPP on hyvä pyöräkatos upean designin, ison kapasiteetin ja kauniin puuverhoilun ansiosta.

CPP on hyvä pyöräkatos upean designin, ison kapasiteetin ja kauniin puuverhoilun ansiosta.

Pitkäikäinen

Pyöräkatos on iso ja pysyvä hankinta. Sen tulee kestää Suomen neljää vuodenaikaa, auringonpaistetta ja lumisadetta. Pyöräkatos on pitkäikäinen ja kestävä, kun se valmistetaan ammattitaidolla ja laadukkaista materiaaleista. AluShel on valmistanut katoksia jo yli 20 vuotta, ja katoksemme kestävät yleisesti ottaen 200 kg lumikuormaa neliömetriä kohden. Lisäksi käytämme materiaaleina pääsääntöisesti karkaistua lasia, alumiinia ja pulverimaalattua terästä. Alumiini on erinomainen materiaali katoksen rungoksi: se on käytännössä ruostumatonta ja lähes 100 % kierrätettävää. Alumiinin pinta pysyy siistinä ja tyylikkäänä, josta päästäänkin seuraavaan kohtaan.

Huoltovapaa

Olipa pyöräkatos edullinen tai ei, se voi tulla pitkässä juoksussa todella kalliiksi, jos se ei ole huoltovapaa. Jos katokseen esimerkiksi kerääntyy lunta ja lehtiä, nousevat sen siivous- ja huoltokustannukset. Ylimääräisiltä kustannuksilta vältytään, kun kiinnitetään huomiota katoksen teknisiin ratkaisuihin: mistä materiaaleista se on valmistettu, miten lasit on kiinnitetty, miten katos asennetaan, onko katoksessa sadevesien poistojärjestelmää, miten kantavat tolpat on sijoitettu ja niin edelleen.

Esimerkiksi CPGT-malli ei houkuttele ilkivaltaan: siinä ei ole pintoja, joita voisi spraymaalata, eikä laseja, joita rikkoa.

Esteetön ja huoltovapaa CPGT-pyöräkatos on suosittu kouluissa.

Esteetön ja huoltovapaa CPGT-pyöräkatos on suosittu kouluissa.

 

CPGT-malli on uudistunut designiltaan, ja sitä on saatavilla myös pidemmällä moduulivälillä.

Esteetön ja huoltovapaa CPGT-pyöräkatos on suosittu kouluissa.

Joissakin tapauksissa esimerkiksi lasit voidaan korvata korkealaatuisella pleksillä ilkivallan varalta, mikä voi vaikuttaa huoltovapauteen. Hyvä pyöräkatos on lähes huoltovapaa, jolloin sen ylläpitokustannukset ovat matalat. Ja mitä vähemmän katosta tarvitsee huoltaa, sitä vihreämpi ratkaisu se on.

Ympäristöystävällinen

Hyvä pyöräkatos houkuttelee liikkumaan pyörällä, eli se tukee ekologisia, vihreitä valintoja sekä  tavoitteita pyöräilyn lisäämiseksi. Koska kaikkien tuotteiden valmistamisesta syntyy hiilipäästöjä, hyvässä pyöräkatoksessa niiden määrä minimoituu. Siihen vaikuttaa esimerkiksi se, että valmistamisvaiheessa ei synny hävikkiä ja että reklamaatioiden määrä saadaan minimoitua. Toimiva laadunvalvontajärjestelmä tukee tätä tavoitetta.

Lisäksi mitä pitkäikäisempi ja huoltovapaampi pyöräkatos on, sitä pienempi hiilijalanjälki sille muodostuu pitkässä juoksussa verrattuna heikkolaatuiseen vaihtoehtoon. Maksaruohokatto ja uusiutuvat rakennusmateriaalit vaikuttavat myös ympäristöystävällisyyteen. Kannattaa myös miettiä pyöräkatoksen käyttöastetta: jos pyöräkatoksen käyttöaste on matala, olisi voitu hankkia pienempi katos, jolloin myös sen hiilijalanjälki olisi ollut matalampi.

Riittävä kapasiteetti

Hyvä pyöräkatos on kustannustehokas eli sen käyttöasteen tulee olla mahdollisimman korkea. Hyvä mittari onkin miettiä, kuinka paljon maksaa yksi pyöräpaikka. Oletetaan, että 20 pyöräpaikan katoksessa jatkuvassa käytössä on vain viisi pyöräpaikkaa. Yksittäisen pyöräpaikan hinta tulee kohtuuttoman suureksi. Ongelma oltaisiin voitu välttää pyöräkatoksen paremmalla sijoittelulla ja käyttäjä- tai markkinointitutkimuksella, josta olisi käynyt ilmi, missä on käyttäjävirrat ja onko katokselle tarvetta.

Toisaalta jos pyöräkatoksen kapasiteetti on liian pieni, pyöriä ei saada lukittua ja ne aiheuttavat ohikulkijoille vaaratilanteita. Jos pyöräkatos tulee korkean trafiikin alueelle, kuten koulun tai juna-aseman läheisyyteen, on kustannustehokkaampaa ja järkevämpää kasvattaa yhden pyöräkatoksen kapasiteettia kuin rakentaa montaa pienempää katosta. Tilanteet kuitenkin vaihtelevat: esimerkiksi jos kauppakeskuksessa on useampia sisäänkäyntejä, on viisaampaa sijoittaa jokaisen läheisyyteen pienempiä pyöräkatoksia. Tällä tavoin minkään sisäänkäynnin läheisyydessä pyörät eivät jää lojumaan sikinsokin vaan ne laitetaan omiin telineisiinsä. Yksi tapa lisätä käyttöastetta on valita esteetön kaksipuoleinen pyöräkatos, jota voi käyttää molemmista suunnista, kuten kaksipuolisen CPHL-pyöräkatoksen.

 

CPHL-D pyöräkatos ARC-pyörätelineillä. Esteetön pyöräkatos mahdollistaa käytön useista eri suunnista.

CPHL-D pyöräkatos ARC-pyörätelineillä. Esteetön pyöräkatos mahdollistaa käytön useista eri suunnista.

 

CPHL-D pyöräkatos integroidulla kaksipuolisella CRL-pyörätelineellä. Pyöräkatoksen pitkä moduuliväli mahdollistaa korkean käyttöasteen ja helpottaa talvihoitoa.

 

Yksistään hyvä pyöräkatos ei riitä kasvattamaan käyttöastetta vaan tarvitaan myös hyviä pyörätelineitä. Oikean pyörätelineen valinnalla onkin todella suuri vaikutus käyttöasteen nostamisessa. Runkolukittava pyöräteline kannattaa olla sellainen, johon voi kiinnittää kaksi pyörää, ja jota voi käyttää kummasta suunnasta vain. Suosittuja malleja ovat olleet BAR– ja BRANCH-pyörätelineet. Kaikkein kustannustehokkain ratkaisu on kaksikerros pyöräteline, jolloin pyörätelineitä saadaan kahteen kerrokseen eli pyöräpaikkojen määrä saadaan tuplattua.

Tyylikäs ja toimiva design

Usein design ymmärretään sanana väärin. Toimiva pyöräkatos on tyylikäs eli se kestää aikaa ja houkuttelee kävijöitä eikä se riitele olemassa olevan arkkitehtuurin kanssa. Pelkkä tyylikäs ulkonäkö ei riitä vaan tarvitaan myös käytännöllisiä ja toimivia ratkaisuja. Design on siis avainasemassa hyvän pyöräkatoksen suunnittelussa. Designiin liittyy esimerkiksi keskitolppien määrä, käyttökapasiteetin kasvattaminen, mainospinta-alan sijoittelu, asentamisen helppous ja hukkatilan välttäminen. Hyvän pyöräkatoksen designiin liittyy siis myös se, että se on helppoa pitää siistinä ja mahdollisten korjaustoimenpiteiden tekeminen on tehty mahdollisimman yksinkertaiseksi.

Kun valitset pyöräkatosta, älä katso pelkkää ulkonäköä, hintaa tai teknisiä tietoja. Ota huomioon kaikki tiedot sekä toivottu käyttäjämäärä ja pyöräkatoksen kohde.

Me AluShelilla autamme mielellään valitsemaan sopivan pyöräkatoksen teidän kohteeseenne. Ota yhteyttä!

Haluatko tietää lisää tuotteistamme?